17 srpnja 2008

Budućnost kamionskog transporta u odnosu na cijene nafte


Rast cijena nafte na svjetskom tržištu,kojem se trenutno ne vidi kraja doveo je do toga da će u kamionsko-prijevozničkom poslu ostati samo oni koji će naći unutarnje financijske rezerve i pregrme oluju na svjetskom tržištu kapitala,roba i usluga.Naravno,mislim na one koji su u tom poslu legalno,dok će se oni koji odvoze poneku turu u fušu uvijek snaći,bez obzira na svjetska kretanja.

U nekim većim prijevozničkim kompanijama rapidni rast cijena dizelskog goriva već je doveo do situacije da su ukupni troškovi goriva u nekim transportnim tvrtkama veći nego troškovi koji se izdvajaju za plaće ljudi.Visoka cijena dizelskog goriva utječe na usluge prijevoza na nekoliko načina:

1.Zbog povećane cijene goriva transportne tvrtke imaju drastično veće troškove,a tako nastali gubitak ne mogu kompenzirati jednako velikim rastom cijena svojih usluga

2.Kako bi smanjile troškove neke tvrtke počinju izbjegavati duge relacije preko kontinenta (pojava koja je zabilježena i u Europi i u SAD),već se orjentiraju na kraće,regionalne rute na kojima je veća zarada.

3.Financijski nestabilnije transportne tvrtke prestaju sa radom (do sada preko 1000 u SAD,do kraja druge godine očekuje se još 2000).

4.Orijentacija na kraće relacije i izlazak financijski nestabilnih tvrtki iz biznisa dovest će smanjenja kapaciteta ukupnog kamionskog prostora za prijevoz

5.Nakon stabilizacije cijena nafte,kao i ukupnog stanja na svjetskoj ekonomiji (koja se očekuje u drugoj polovici 2009,iako su procjene prilično nesigurne) svi gore nabrojani razlozi dovest će do povećanja količine tereta za prijevoz i smanjenja,odnosno nestašice transportnih kapaciteta na tržištu.Tako će,paradoksalno,stabilizacija najvjerovatnije dovesti do novog rasta cijena,pošto će transportne tvrtke nastojati nadoknaditi gubitke iz prethodnog razdoblja.

Pa tko preživi na transportnom tržištu ima velike mogućnosti i veliku šansu za rast.Istina,taj rast bazirat će se najvećim dijelom na preuzimanju tržišta,odnosno tereta onih koji su ispali iz posla.

10 srpnja 2008

Logistika kao poslovna funkcija


Obuhvaća sve djelatnosti potrebne za kompleksnu pripremu i realizaciju prostorne i vremenske transformacije dobara i znanja. Nastoji uporabom ljudskih resursa i sredstava u sustavima staviti na raspolaganje tržištu tražena dobra u pravo vrijeme i na pravom mjestu u traženoj količini, kvaliteti i cijeni s točnim infomacijama vezanim uz ta dobra.
Naglasak je na minimalnim troškovima i optimizaciji kako bi se postigla veća profitabilnost.


Gospodarski značaj logistike


Logistika se u posljednjih dvadesetak godina razvila i afirmirala više nego prethodnih stotinjak godina. S obzirom na
to, postaje važni čimbenik u gospodarstvu jedne države.Udio vrijednosti logističkih usluga u BDP-u visokorazvijenih država (npr. Njemačke,Francuske, SAD-a, Japana) u posljednjih se dvadesetak godina povećao za oko 10 - 50
posto.


Gospodarski značaj na razini poduzeća

Značaj logistike je u tome što su se poduzeća uvjerila da se primjenom logističkih načela i metoda mogu uvelike smanjiti troškovi, a što u konačnici za njih znači povećanje profita.Poslovna logistika ima poseban značaj jer značajan dio vremena i troškova procesa reprodukcije otpada na logističke aktivnosti.

· Prema istraživanjima koja su vršena u Zapadnoj Europi udio logističkih troškova u ukupnim troškovima poslovanja u prosjeku iznosi 10 - 25 %.

· Važnost logistike potvrńuju i rezultati istraživanja objavljeni u Velikoj Britaniji prema kojoj je 1980. godine potrošeno 39 % BDP-a na logističke aktivnosti.


Strateški izazov logistike


Pronaći strategiju kojom će se posao držati podalje od tržišta supstituta i osigurati poziciju temeljenu na vrijednosnoj i troškovnoj prednosti.

09 srpnja 2008

Kako pakirati robu za transport???

Kako pakirati robu za transport???

Pravilan način pakiranja robe za transport je nešto što bi trebalo biti razumljivo samo po sebi.Međutim,u praksi ima svakakvih bisera.Što onda dovodi do oštećene robe,muke oko naplate i povećanje premije osiguranja,dotatnih troškova povratka oštećene i ponovnog slanja ispravne robe,posla oko primanja,fakturiranja,popravaka ili otpisivanja robe u povratu (više o povratima drugi put,ukratko UŽASSSSSSS!!!!),gubljenje vremena sa poreznicima i slično.

Evo nekoliko savjeta kako pravilno i sigurno spakirati robu za prijevoz:

Većina robe se,ovisno o volumenu,prevozi pakirana u kutije ili složena na palete.

Savjeti za pakiranje u kutijama:


* Veličinu kutije potrebno je odabrati prema sadržaju. Nedovoljno ispunjene kutije mogu se lako urušiti i oštetiti predmete unutar nje,dok prepune kutije mogu puknuti,a roba u njima je zgnječena.Ukoliko nemate dovoljno veliku kutiju upotrijebite više njih.Ako vam je kutija prevelika dodajte u nju neki materijal za oblaganje (karton,stiropor i sl).

* Koristite kvalitetne materijale za vaše pošiljke. Prilikom odabira pakiranja uzmite u obzir jačinu, zaštitni omotač i izdržljivost.Provjerite da li su vaša kutija i ljepljiva traka dovoljno čvrste da izdrže težinu robe koju u nju planirate staviti.

* Koristite materijale za oblaganje pošiljki (stiropor,karton,spužva...), naročito kako bi zaštitili sadržaj vaše pošiljke od pomicanja.

* Ako je moguće koristite strojno pakiranje.Ako nemate stroj za pakiranje koristite jaču ljepljivu traku.

* Lomljive predmete smjestite u sredinu paketa, tako da ne dodiruju njegove rubove. Ovi predmeti trebaju biti dobro obloženi zaštitnim slojem sa svih strana.

* Pobrinite se da tekućine budu upakirane u nepropusnu ambalažu, obložene laganim, čvrstim, unutrašnjim materijalom i po mogućnosti zapečaćene plastičnom vrećicom.Loše pakiranje i curenje tekućine vrlo često uništi sve,ili barem većinu ostalih predmeta u pakiranju.

* Koristite naljepnicu “strelica gore” za tvari koje nisu u čvrstom stanju.

* Koristite trokutaste tube, a ne okrugle cilindre poput cijevi za pakiranje projekata, mapa i crteža.

*Vrlo sitne predmete unutar nekog većeg pakiranja poželjno je dodatno odvojiti i upakirati,na primjer u kuvertu ili vrećicu

* Nije preporučljivo koristiti pakiranja od tkanina ili vrećice ,kao ni korištenje konopca za pakiranje kutije.Uvijek koristite ljepljivu traku,po mogućnosti sa logom vaše tvrtke.

*Preporučljivo je na svim paketima koje šaljete staviti oznake "Lomljivo" ili "Oprez pri rukovanju"

*Provjerite da su adresa primatelja i povratna adresa ispravno napisane čitkim rukopisom



Savjeti za pakiranje robe na palete:


*Robu je najpoželjnije slagati na paletu euro dimenzija (120 x 80 cm).Paleta mora biti dovoljno čvrsta da podnese težinu robe koja je na njoj smještena,kao i ponekad prilično žestoko manipuliranje tom paletom

*Robu OBAVEZNO slagati tako da dimenzijama ne prelazi dimenzije palete.Dijelovi robe koja viri preko ruba palete se gotovo uvijek oštete

*Ukoliko se pošiljka na paleti sastoji od nekoliko predmeta ili kutija nejednakih dimenzija,pa ih nije moguće pravilno slagati u vis u obliku kvadra poželjno ju je složiti u oblik piramide,kojoj je baza jednaka dimenzijama palete ,a pri vrhu se sužava.(Nažalost,previše sam puta vidio kako je netko pogrešno shvatio ovaj princip,pa se pošiljka širi na sve strane kako se odmiče od dna palete).Važno je da NITI U JEDNOM dijelu pošiljka ne prelazi dimenzije palete

*Kod slaganja teže predmete/kutije treba slagati na dno,a tek na njih one lakše

*Po standardima se preporuča visina palete od najviše 180 cm (uključujući i visinu same palete)

*Nakon slaganja potrebno je robu na paleti omotati strech folijom.Preporučuje se debljina strech folije od najmanje 23 mikrona

*Robu je zaštitnom folijom potrebno omotati tako da ona robu veže za samu paletu,kao i da međusobno drži na okupu
predmete ili kutije na paleti.

*Zaštitna folija mora biti stegnuta dovoljno čvrsto da spriječi rušenje predmeta ili kutija sa palete prilikom manipulacije paletom,ali ne i prečvrsto.Prečvrsto omatanje može rezultirati oštećenjem rubnih dijelova pošiljke.


07 srpnja 2008

Dokumenti koji se koriste u skladišnom poslovanju


Međuskladišnice

Međuskladišnica se koristiti kada robu premještamo iz jednog u drugo skladište unutar iste tvrtke (npr. sa redovnog skladišta na skladište oštećene robe),ili kad robu šaljemo partneru koji našu robu prodaje u komisiji. (o načinu prodaje robe u komisiji više drugi puta).Kod međuskladišnice se, nakon unosa svih stavki i potvrđivanja roba prenosi na drugo skladište. Na osnovu međuskladišnice ne može se obračunavati i odbiti pretporez,nego se on obračunava tek kod fakturiranja robe.

Popisne liste

Popisne (inventurne) liste se unose na početku poslovne godine te se njima određuje početno stanje skladišta. Prilikom promjene poslovne godine automatski se generira jedna popisna lista za svako otvoreno skladište.

Popisne razlike

Popisne razlike (razlike po zapisniku) omogućuju korekciju stanja skladišta uvjetovanu razlikom stvarnog i knjigovodstvenog stanja skladišta zbog kala, loma i drugih uzroka.Kod kreiranja dokumenta popisnih razlika bilo bi poželjno pozvati se na neki drugi dokument ili odluku (zapisnik o utvrđenom višku/manjku,zapisnik o lomu,odluku o količinskom usklađenju robe i slično).

Odluke

"Odluke" su razni skladišni dokumenti i poslovne odluke koje utječu na količinsko i vrijednosno stanje skladišta.

Kartice artikala

Kartice artikala pružaju informaciju o stanju pojedinog artikla na odabranom skladištu te promjenu stanja i vrijednosti artikala na skladištu u ovisnosti o skladišnim dokumentima koji su utjecali na stanje i ukupnu vrijednost pojedinog artikla na skladištu. Mogu biti prikazani i artikli čije je trenutno stanje na skladištu 0. Kartica artikla može biti ispisana za pojedini artikl ili za sve artikle na odabranom skladištu.

Promet skladišta

Promet skladišta je dokument koji prikazuje ukupni ulaz, izlaz i stanje pojedinog artikla na skladištu, po količini i novčanoj vrijednosti.

Dnevnik skladišta

Dnevnik skladišta prikazuje kronološki slijed svih promjena stanja pojedinog skladišta.

Osim ovih dokumenata često se u poslovanju koriste i razni dokumenti koji se ne kreiraju u softveru za skladišno poslovanje.Oni uključuju razno-razne reverse,izdatnice i slično,a koriste se kod slučajeva kada u sustavu nije određen dokument koji je potrebno koristiti za potrebnu operaciju.Druga karakteristika je da se takve operacije relativno rijetko dešavaju (npr. oštećenu robu šaljemo na popravak,a tvrtka/osoba kod koje je šaljemo nema u sustavu otvoreno skladište.Ne možemo joj niti fakturirati tu robu,jer ona nije kupac od kojeg ćemo imati potraživanje.Tada ispisujemo recimo revers).
Ipak,takve dokumente i operacije treba izbjegavati,jer nam utječu na fizičko stanje skladišta,a to nigdje u sustavu nije evidentirano,što značajno povećava mogućnost greške i troškova povezanih sa neusklađenim fizičkim/sistemskim lagerom skladišta.

Knjiženje skladišnih dokumenata

Knjiženje skladišnih dokumenata u financijskom knjigovodstvu ovisi o tipu pojedinog dokumenta. Neke dokumente, kao npr. otpremnice, obično nije potrebno knjižiti jer će potrebne promjene na stanjima knjigovodstvenih konta biti generirane knjiženjem pripadajućeg izlaznog računa, dok je npr. međuskladišnicu obično potrebno knjižiti kako bi se pravilno smanjio saldo konta jednog, a povećao saldo konta drugog skladišta.

05 srpnja 2008

Definicije logistike

Na ovaj tekst potaknuli su me oglasi za posao,u kojima se traže poslovi kao što su logističar,referent logistike,voditelj logistike,logistički tehničar i slično.Već nakon uvida u opis posla,a pogotovo nakon obavljenih intervjua vidi se da ti oslovi imaju totalno različiti opis rada koji bi budući zaposlenik trebao imati.Tako se od jednih očekuje smo organizacija transporta,od drugih uvoz robe u Hrvatsku,od trećih upravljanje skladištem,pa sve do takvih zahtjeva da je osoba zaposlena na poslovima logističara odgovorna i za održavanje pokretnina i nekretnina,uključujući elektriku,vodovod i kanalizaciju i slično.Da bi malo razbistrili situaciju evo nekoliko najuobičajenijih definicija logistike:

-Logistika je djelatnost koja se bavi svladavanjem prostora i vremena uz najmanje troškove

-Logistika je process strateškog upravljanja nabavom, kretanjem i skladištenjem materijala i gotove robe kroz organizaciju i njezine marketinške kanale, a na troškovno najefikasniji, najprimjereniji i najprofitabilniji način za organizaciju i kupca.

-Logistika uključuje sve poslovne funkcije i znanstvene discipline koje se bave koordinacijom svih kretanja materijala, proizvoda i robe u fizičkom, informacijskom i organizacijskom pogledu

-Logistički sustav je skup elemenata tehničke, tehnološke, organizacijske, ekonomske i pravne naravi s ciljem optimizacije tokova materijala, roba, informacija, energije i ljudi na određenom zemljopisnom području radi ostvarenja najvećih ekonomskih efekata


Iz gore navedenih definicija jasno je da je posao logističara najlakše opisati kao tzv. Supply Chain Management, odnosno da može obuhvaćati sve one djelatnosti potrebne da se roba dostavi od našeg dobavljača do našeg kupca.Te aktivnosti,u pravilu,ne bi trebale uključivati same djelatnosti pronalaženja dobavljača i ugovaranja cijena i količina robe koje naručujemo,kao ni djelatnosti prodaje robe kupcima,već bi te aktivnosti trebale biti odrađivane kroz druge dijelove organizacijske strukture tvrtke (odjel nabave i odjel prodaje).

11.06.2008. u 11:54 • 1 KomentaraPrint#

04 srpnja 2008

WEB UPRAVLJANJE SKLADIŠNIM POSLOVANJEM


U zadnje vrijeme na tržištu su se pojavili novi,web bazirani softveri za skladišno poslovanje,pa se managerima logistike i skladišnog poslovanja pruža opcija upravljanja i rada online.Za neka skladišta,pogotovo ona malih i srednje velikih tvrtki u Hrvatskoj,postoje prednosti u takvom načinu rada.

Kako je softver smješten na centralnom serveru,nije potrebna njegova instalacija na različite PC-e,već se do softvera na serveru pristupa preko pretraživača (browsera).Tako skladišni i manageri logistike mogu pristupiti softveru sa bilo kojeg mjesta i kreirati dokumente koje prate tijek robe u skladištu,pratiti analize,izrađivati izvješća i slično UPRAVO ONDA KADA IM TO ZATREBA,bez obaveze da su i fizički prisutni na svom radnom mjestu,odnosno svom terminalu.To zna dobro doći kad se tek kod kuće,nakon radnog vremena sjetite kako niste napravili primku za neku robu koja sutra odmah mora biti isporučena kupcu ili vam na nekom sastanku kod poslovnih partnera hitno zatreba neki podatak.I upgrade takvog softvera novim verzijama je u pravilu jednostavniji i brži na ovaj način.

Također,ova mogućnost primanja i slanja podataka,odnosno rada u realnom vremenu značajno poboljšava efikasnost korištenja radnog vremena i raspoređivanja radnog vremena na različite zadatke,od kojih neki mogu uključivati i terenski rad.Praktički,ukoliko imamo laptop sa wireless spojem na internet možemo cijeli dio skladišnog poslovanja koji se sastoji u kreiranju dokumenata odrađivati dok smo fizički na lokaciji izvan našeg radnog mjesta.

Činjenica da su razni podaci i analize dostupni praktički odmah omogućava nam i puno bolje planiranje budućih aktivnosti.Tako nas,u slučaju da npr. poslijepodne ili navečer online provjerom ustanovimo da je povećan broj naloga za izlaz robe koji se trebaju odraditi slijedeći dan,možemo odmah reagirati i angažirati dodatne ljude za rad u skladištu i dodatne prijevoznike koji će robu transportirati kupcima.Kod klasičnog načina,gdje je softver instaliran na svaki PC,koji su spojeni LAN,a ne internet mrežom,taj povećani obujam posla ustanovili bi tek kad fizički dođemo do svojeg radnog mjesta,čime se vrijeme za pravovremenu reakciju značajno smanjuje.

02 srpnja 2008

SKLADIŠTENJE


Pravilno skladištenje robe je jedna od najvažnijih aktivnosti kojima se bave logističari,te im ti poslovi najčešće oduzimaju najviše vremena i zadaju najviše problema.Također,troškovi skladištenja su relativno veliki u odnosu na ukupne troškove tvrtke.Po definiciji skladište je prostor za uskladištenje robe u rasutom stanju ili u ambalaži s namjerom da poslije određenog vremena roba bude uključena u daljnji transport, proizvodnju, distribuciju ili potrošnju.

Skladište može biti ograđeni ili neograđeni prostor, pokriveni ili nepokriveni prostor koji se koristi za čuvanje sirovina, poluproizvoda ili gotovih proizvoda. U njemu se roba preuzima i otprema, te čuva od raznih fizičkih, kemijskih i atmosferskih utjecaja.

Prema načinu gradnje skladišta se dijele na otvorena (u njima se čuvaju materijali i robe koje su neosjetljive ili vrlo malo na kemijske i atmosferske utjecaje), zatvorena (roba osjetljiva na vremenske utjecaje), natkrivena (robe kojima je potrebno stalno provjetravanje). Postoji još podjela robe na klasična skladišta (u kojima razlikujemo niskomehanizirana i visokomehanizirana skladišta, ovisno na koji se način rukuje predajom i otpremom robe – ručno ili strojevima poput viličara i sl.). Automatizirana skladišta (poslovi se u pravilu obavljaju bez prisutnosti djelatnika), specijalizirana skladišta (ili namjenska skladišta sa točno definiranom robom ili materijalom poput silosa, hladnjača, tankova i sl.).

Skladištenje robe je vrlo odgovoran zadatak jer nepravilnim skladištenjem se upropaštava roba,povećavaju se troškovi poslovanja,mogući su problemi sa raznim inspekcijama. Za vrijeme uskladištenja može doći do različitih gubitaka. Uzroci gubitaka mogu biti u prirodi robe(lako topljiva ili hlapljiva roba,roba koja gubi vlagu), uvjetima uskladištenja, nesavjesnom ili neispravnom manipuliranju robom i sl. Ako se roba pravilno uskladišti, čuva se od nepovoljnih utjecaja, gubitaka i kvarenja.

Važan dio procesa skladištenja je i optimizacija skladištenja,odnosno svi oni procesi koji su potrebni da bi se roba najekonomičnije preuzela u skladište,pravilno posložila u skladištu i isporučila krajnjim korisniocima.

DOSTAVA ROBE


U načelu,dostavu robe do kupca možemo odrađivati na dva načina:

1.vlastitim voznim parkom
2.unajmljivanjem tvrtke ili osobe koja će za nas obavljati posao dostave,koristeći pri tome svoj vozni park

U početku poslovanja,dok su nam financijska sredstva ograničena,a narudžbe kupaca relativno male i,neredovite vjerovatno ćemo koristiti outsource tvrtku koja će za naš račun vlastitim voznim parkom obavljeti prijevoz za naš račun.Ovisno o vrsti proizvoda koji želimo dostaviti do kupca,prvenstveno volumenu i težini,biramo prijevoznika i dogovaramo s njim cijenu i način plaćanja.Obično se razlikuju dva slučaja: da se prijevoz naplaćuje po koletu dostavljene robe (paleti,paketu,komadu),ili da se prijevoz naplaćuje po težini.Kod određivanja cijene prijevoza moguća je i kombinacija ta dva faktora.Najpoznatije tvrtke koje djeluju na području RH,a bave se dostavom do kupaca su:

1.Kuhne & Nagel, tvrtka pruža usluge skladištenja i dostave,najčešće u roku 24h.Cijena se određuje s obzirom na broj koleta i težinu,te na mjesto dostave.Prednost im je što sa predstavnikom kupca pregledavaju robu,te vraćaju ovjerene otpremnice ili fakture,čime se smanjuje mogućnost greške kod isporuke.

2.Trast, pruža usluge skladištenja i dostave,cijena se određuje s obzirom na težinu i broj koleta,uz jedinstvenu cijenu za područje cijele Hrvatske.

3.DPD-samo za paketne dostave na području cijele Hrvatske,te nekih evropskih zemalja.Cijena se određuje u odnosu na broj koleta,sa ograničenjem da paket ne može biti teži od 30-ak kila i jedinstvena je za područje RH.Dostava se najčešće vrši unutar 24 sata,osim na otoke,koji se dostavljaju jednom tjedno,dok se dostava vikendom naplaćuje dodatno.Imaju prilično dobar tracking sistem na internetu,preko kojeg je moguće pratiti put paketa.

4.OVERSEAS-dostava na području Hrvatske za paketne i paletne dostave,uz određivanje cijene prema težini isporuke.Moguća je i isporuka vikendom koja se dodatno naplaćuje.Dostava se najčešće izvrši unutar 24h,ali ne voze u sve dijelove Hrvatske,primjerice na neke otoke.

5.CITY EXPRESS-paketna distribucija na području Hrvatske.Ipak,najviše su orijentirani na dostavu dokumenata ili paketa veličine koverti i hitne dostave.Prilično efikasni,ali sa nešto skupljom cijenom od gore navedenih.

6.IN TIME –vrši usluge paletne i paketne distribucije na području RH,te Slovenije,BiH te Srbije.Pružaju i usluge carinskog posredovanja,te prijevoz specijalnih dostava (prijevoz pošiljaka u suhom ledu,prijevoz medicinskih uzoraka i sl.Cijena se određuje na osnovu težine,lokacije dostavnih mjesta te vremena isporuke.

POČETAK


Krećemo.

Dakle,kako je i u samom opisu objašnjeno ovaj blog bavit će se temama iz logističkog poslovanja ,te ću pokušati pojasniti,objasniti i dati savjet o nekim temama iz tog područja.Mislim da je bitno kratko predstavljanje,kako ne bi ispalo kako savjete iz logistike daje netko tko je u,stvari ,profesionalni skupljač borovih iglica.Dakle,već 6 godina radim u logistici,najveći dio na poziciji voditelja skladišta,transporta i distribucije.U tom periodu radio sam u tri tvrtke koje su se bavile distribucijom i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda,tako da imam relevantno iskustvo.

Počnimo sa osnovama.Pozicija nekoga tko se bavi logistikom u raznim tvrtkama uključuje razne poslove.Ipak,najčešći slučaj je da taj posao uključuje:

1.Dostavu robe od dobavljača do vlastitog skladišta
2.Pravilno zaprimanje i skladištenje robe
3.Komisioniranje robe
4.Dostavu robe kupcima
5.Fakturiranje robe (fakturni dio ponekad je u tvrtki organiziran kao samostalni odjel,a u pojedinim slučajevima uključen u odjel prodaje).


Sama dostava robe uvelike se razlikuje,prvenstveno s obzirom da li je riječ o tuzemnom ili inozemnom dobavljaču.Kod tuzemnog dobavljača je u najvećem broju slučajeva dovoljan potpis ugovora u kojem je,s logističke pozicije,definirano tko od potpisnica ugovora snosi troškove prijevoza do našeg skladišta,te rokove dostave.
Kod dostave od inozemnog dobavljača postupak je znatno kompliciraniji.Tu postupak dostave uključuje carinjenje robe,vrlo često prijevoz sa većim brojem prijevoznih sredstava (brod,avion,prijevoz jednim sredstvom do carine,drugim od carine do skladišta...),zdravstvenu analizu robe koja se uvozi,veterinarsku analizu za prehrambene proizvode životinjskog porijekla i sl.
Ipak,veliki dio tih poslova u najvećem broju tvrtki u Hrvatskoj u suradnji sa logističarom operativno odrađuju vanjski špediteri,odnosno tvrtke kojima je primarna djelatnost uvoz i špedicija..To se posebno odnosi na dio posla do dostave robe do carine u Hrvatskoj i njeno carinjenje.Ovisno o organizacijskoj shemi u tvrtki,ponekad posao uvoza robe u suradnji sa špediterima obavlja odjel nabave robe ili odjel prodaje.