09 srpnja 2008

Kako pakirati robu za transport???

Kako pakirati robu za transport???

Pravilan način pakiranja robe za transport je nešto što bi trebalo biti razumljivo samo po sebi.Međutim,u praksi ima svakakvih bisera.Što onda dovodi do oštećene robe,muke oko naplate i povećanje premije osiguranja,dotatnih troškova povratka oštećene i ponovnog slanja ispravne robe,posla oko primanja,fakturiranja,popravaka ili otpisivanja robe u povratu (više o povratima drugi put,ukratko UŽASSSSSSS!!!!),gubljenje vremena sa poreznicima i slično.

Evo nekoliko savjeta kako pravilno i sigurno spakirati robu za prijevoz:

Većina robe se,ovisno o volumenu,prevozi pakirana u kutije ili složena na palete.

Savjeti za pakiranje u kutijama:


* Veličinu kutije potrebno je odabrati prema sadržaju. Nedovoljno ispunjene kutije mogu se lako urušiti i oštetiti predmete unutar nje,dok prepune kutije mogu puknuti,a roba u njima je zgnječena.Ukoliko nemate dovoljno veliku kutiju upotrijebite više njih.Ako vam je kutija prevelika dodajte u nju neki materijal za oblaganje (karton,stiropor i sl).

* Koristite kvalitetne materijale za vaše pošiljke. Prilikom odabira pakiranja uzmite u obzir jačinu, zaštitni omotač i izdržljivost.Provjerite da li su vaša kutija i ljepljiva traka dovoljno čvrste da izdrže težinu robe koju u nju planirate staviti.

* Koristite materijale za oblaganje pošiljki (stiropor,karton,spužva...), naročito kako bi zaštitili sadržaj vaše pošiljke od pomicanja.

* Ako je moguće koristite strojno pakiranje.Ako nemate stroj za pakiranje koristite jaču ljepljivu traku.

* Lomljive predmete smjestite u sredinu paketa, tako da ne dodiruju njegove rubove. Ovi predmeti trebaju biti dobro obloženi zaštitnim slojem sa svih strana.

* Pobrinite se da tekućine budu upakirane u nepropusnu ambalažu, obložene laganim, čvrstim, unutrašnjim materijalom i po mogućnosti zapečaćene plastičnom vrećicom.Loše pakiranje i curenje tekućine vrlo često uništi sve,ili barem većinu ostalih predmeta u pakiranju.

* Koristite naljepnicu “strelica gore” za tvari koje nisu u čvrstom stanju.

* Koristite trokutaste tube, a ne okrugle cilindre poput cijevi za pakiranje projekata, mapa i crteža.

*Vrlo sitne predmete unutar nekog većeg pakiranja poželjno je dodatno odvojiti i upakirati,na primjer u kuvertu ili vrećicu

* Nije preporučljivo koristiti pakiranja od tkanina ili vrećice ,kao ni korištenje konopca za pakiranje kutije.Uvijek koristite ljepljivu traku,po mogućnosti sa logom vaše tvrtke.

*Preporučljivo je na svim paketima koje šaljete staviti oznake "Lomljivo" ili "Oprez pri rukovanju"

*Provjerite da su adresa primatelja i povratna adresa ispravno napisane čitkim rukopisom



Savjeti za pakiranje robe na palete:


*Robu je najpoželjnije slagati na paletu euro dimenzija (120 x 80 cm).Paleta mora biti dovoljno čvrsta da podnese težinu robe koja je na njoj smještena,kao i ponekad prilično žestoko manipuliranje tom paletom

*Robu OBAVEZNO slagati tako da dimenzijama ne prelazi dimenzije palete.Dijelovi robe koja viri preko ruba palete se gotovo uvijek oštete

*Ukoliko se pošiljka na paleti sastoji od nekoliko predmeta ili kutija nejednakih dimenzija,pa ih nije moguće pravilno slagati u vis u obliku kvadra poželjno ju je složiti u oblik piramide,kojoj je baza jednaka dimenzijama palete ,a pri vrhu se sužava.(Nažalost,previše sam puta vidio kako je netko pogrešno shvatio ovaj princip,pa se pošiljka širi na sve strane kako se odmiče od dna palete).Važno je da NITI U JEDNOM dijelu pošiljka ne prelazi dimenzije palete

*Kod slaganja teže predmete/kutije treba slagati na dno,a tek na njih one lakše

*Po standardima se preporuča visina palete od najviše 180 cm (uključujući i visinu same palete)

*Nakon slaganja potrebno je robu na paleti omotati strech folijom.Preporučuje se debljina strech folije od najmanje 23 mikrona

*Robu je zaštitnom folijom potrebno omotati tako da ona robu veže za samu paletu,kao i da međusobno drži na okupu
predmete ili kutije na paleti.

*Zaštitna folija mora biti stegnuta dovoljno čvrsto da spriječi rušenje predmeta ili kutija sa palete prilikom manipulacije paletom,ali ne i prečvrsto.Prečvrsto omatanje može rezultirati oštećenjem rubnih dijelova pošiljke.


Nema komentara: