17 veljače 2009

Problemi u upravljanju skladišnim poslovanjem i mogućnost njihovog rješavanja putem WMS-a

Prilikom organiziranja skladišnog poslovanja,kao i u toku samog procesa rada u skladištu pojavljuju se neki tipični problemi.To su najčešće:

-Nedovoljna iskorištenost skladišnog prostora i ,povezano s time, nedostatak skladišnog prostora.

-Velika mogućnost pogreške djelatnika koji rade u skladištu (zamjena sličnih artikala jedan za drugi)

-Prevelika potrošnja vremena na traženje određenog artikla u skladištu

-Relativno spor protok robe i "čepovi" na ulazu ili izlazu iz skladišta

-Nedostatak informacija o količinama,vrsti i vremenu dolaska/odlaska neke robe iz skladišta

-Neefikasno korištenje radne snage


Svi navedeni problemi odnose veliki dio resursa,kako logističkog dijela tvrtke,tako i tvrtke u cjelini.Također,problemi se povećavaju proporcionalno sa veličinom skladišnog sustava o kojem se radi.

Zbog tih problema većina velikih tvrtki sa značajnim skladišnim sustavom,a pogotovo logističke tvrtke koje djelatnost obavljaju u području pružanja usluga skladištenja robe za račun drugih, sve više ulažu u informatičke sustave za praćenje i upravljanje skladišnim poslovanjem (warehouse management system-WMS).
Ti sustavi osim softverskog dijela skladišnog poslovanja,koji je implementiran u poslovni program dotične tvrtke,koriste i strogo namjensku opremu (hardware),koja se koristi u skladišnom poslovanju.To najčešće uključuje skenere,čitače bar kodova,wireless mrežnu infrastrukturu i opremu,prijenosna računala.

Implementacija WMS-a ima za cilj ubrzati procese rada u skladištu,detektirati i otkloniti kritične točke skladišnog poslovanja,povećati točnost zaprimanja,komisioniranja i izdavanja robe,te smanjenje potrebne dokumentacije.Tako je danas moguće cijeli operativni posao u skladištu odrađivati bez papira,odnosno nije potreban niti jedan papirnati dokument kako bi se roba uskladištila,premjestila sa jedne na drugu lokaciju unutar skladišta,komisionirala,pripremila za isporuku i isporučila.

Zahtjevi koje bi kvalitetan WMS trebao ispunjavati:

1.mogućnost praćenja svakog komada artikla u njegovom kretanju kroz skladište,od ulaza do izlaza
Ovaj zahtjev znači da se svaka količina pojedinog artikla preko WMS-a zaprimi na stanje skladišta,te razmjesti po pozicijama.Svako preseljenje sa jedne na drugu poziciju također je potrebno provesti kroz WMS.Kod komisioniranja robe nalog za komisioniranje svaku količinu artikala treba skinuti sa točno određene pozicije i zabilježiti promjenu.Kvalitetan sustav praćenja kolanja robe kroz skladište značajno smanjuje vrijeme potrebno za skladištenje i komisioniranje,povećava točnost komisioniranja i inventure,omogućuje puno lakše detektiranje i ispravljanje grešaka u radu.

2.Mogućnost traženja artikala po pozicijama i pozicija za svaki artikal.Odnosno, pokazati na kojim se sve lokacijama unutar skladišta nalazi određeni artikal ili koji se sve artikli nalaze na nekoj poziciji ili grupi pozicija.
Kvalitetno ispunjavanje ovog zahtjeva također ubrzava proces i povećava proces rada,te značajno povećava iskoristivost skladišnog prostora.To dovodi do potrebe za manjim skladišnim prostorom,te sniženjem troškova skladištenja.

3.Za tvrtke koje uz skladištenje obavljaju i prijevoz robe postoji zahtjev da se svakoj isporučenoj robi pridruži vozilo koje je tu robu odvezlo.Ispunjavanje ovog zahtjeva na minimum svodi greške kod isporuke i "izgubljenu" robu,odnosno robu koja je izašla iz skladišta,a nije stigla na odredište.

4.Mobilnost.Kako u skladištu nije moguće na svakom koraku postaviti terminal za rad,potrebno je osigurati mogućnost rada na cijelom prostoru skladišta.Najčešće se to riješava skenerima,dlanovnicima i čitačima bar kodova.

5.Potpuna analiza rada skladišta,po svim razinama i sudionicima u poslovanju.

6.Mogućnost odabira metode vođenja skladišta (FIFO,LIFO,FILO...),što je posebno važno kod artikala koji imaju (kratki) rok trajanja ili sezonskim artiklima.

Također važan je zahtjev za jakom i pravovremenom korisničkom podrškom,te nadogradnjom sustava,kako bi se pravovremeno odgovorilo na novonastale potrebe i zahtjeve u poslovanju.

Nema komentara: