08 veljače 2009

Warehouse management system

Warehouse management system (WMS) jedan je od ključnih dijelova supply chain managementa ili skladišne logistike i prvenstveno se odnosi na upravljanje transportom i skladištenjem materijala ili robe unutar skladišta,a uključuje primanje na skladište,skladištenje,prikupljanje i otpremu robe ili materijala.

Warehouse management system također bi trebao pružiti značajnu pomoć pri optimiziranju zaliha,pružajući real time informacije o količini i statusu zaliha u skladištu.

Kako bi efikasno pratili tijek proizvoda kroz skladište WMS danas najčešće uključuje naprednu tehnologiju za prikupljanje i obradu podataka kao što su barcode scanneri,prijenosna računala ili wireless LAN mreže.Nakon što se podaci prikupe oni se šalju u centralnu bazu podataka,iz koje tada možebo dobiti korisne izvještaje o stanju i položaju proizvoda unutar skladišta.

Cilj WMS-a je pružiti standardizirane podatke i procese kojima se proizvodi primaju na skladište,uskladištuju na točno određena mjesta unutar skladišta,prikupljaju sa točno određenih mjesta unutar skladišta i otpremljuju iz skladišta.Drugim riječima,WMS mora pružiti uvid u fizičko kolanje robe od trenutka ulaska do trenutka izlaska iz skladišta.

U slučaju pitanja da li uvesti ili ne WMS treba imati na umu nekoliko stvari:

-WMS pomaže pri smanjenju zaliha
-WMS smanjuje troškove radne snage
-WMS smanjuje potreban kapacitet skladišta
-WMS povećava točnost isporuke,smanjujući na taj način troškove transporta zbog povrata krive i ponovnog slanja ispravnih proizvoda
-WMS povećava brzinu manipulacije robom
-WMS povećava točnost inventure robe,kao i točnost podataka o stanju u skladištu.

Ako je ušteda na gore navedenim troškova veća od troškova uvođenja WMS-a u skladišno poslovanje WMS treba uvesti.

Nema komentara: