03 veljače 2009

Roba u komisiji

Nakon dužeg vremena ponovo smo tu.Ispričavam se na tako velikoj pauzi,ali tko god je radio u poslovima vezanima za logistiku,bez obzira radi li se o uvozu,distribuciji ili skladištu zna da je zadnji kvartal godine za većinu proizvoda udarni što se tiče posla i prometa,tako da mi je ostalo jako malo vremena za bilo što drugo.

Na temu današnjeg posta,a to je roba koja se nekome daje ili prima na komisiju,potaknulo me nekoliko mailova koje sam dobio.Razlika između klasične otpreme robe kupcu ili otpreme u komisiju je slijedeća:

Kod klasične isporuke uz robu šaljemo otpremnicu i ispostavljamo fakturu.Roba prelazi u vlasništvo kupca i prema njemu imamo novčano potraživanje.

Kod isporuke robe u komisiji sistem rada je takav da robu kupcu isporučimo sa međuskladišnicom.Roba se isporuči kupcu,ali u našem knjigovodstvu ona se tretira kao da je preseljena iz jednog u drugo NAŠE VLASTITO SKLADIŠTE.Nakon što protekne dogovoreni rok kupac radi tzv. odjavu,odnosno prijavljuje nam što je od dobivene robe prodao.Mi tek tada kupcu ispostavljamo fakturu SAMO ZA ROBU KOJU JE PRODAO,odnosno samo za robu s njegove odjave i sa datumom odjave.Tek od tog datuma počinju teći svi dogovoreni rokovi plaćanja.

Kupcu je takav način poslovanja daleko povoljniji jer najčešće ima duže rokove plaćanja za isporučenu robu.Također,nema rizika nekurentne robe,jer robu koja se ne prodaje jednostavno vrati dobavljaču.Kako fakturu dobije samo za robu koju je prodao potrebni iznosi za robu i sa njima povezani PDV su mu daleko manji,pa je i manji dio imovine vezan u zalihama.

Iako dobavljaču takav način rada donosi više posla,on mu otvara mogućnost ulaza u neke prodajne prostore u koje nije mogao ući klasičnim načinom.

Nema komentara: